Fremstilling af LEGO® legetøj

 

Det starter alt sammen med bittesmå plastklumper kaldet granulat i mange forskellige farver. Lastbiler fyldt med granulat kører op til LEGO® fabrikken, hvor kæmpestore slanger suger granulatet op i metalsiloer på højde med 3-etages bygninger. Der er 14 siloer, som hver kan rumme op til 33 tons granulat. Fra siloerne føres plastgranulatet gennem rør til støbemaskinerne.

I støbemaskinerne opvarmes granulatet til en temperatur på ca. 230 °C. Denne smeltede plastmasse føres videre til støbeformene, små metalbeholdere, der er formet som hule LEGO klodser. Du kan tænke på dem som meget avancerede udgaver af de isterningebakker, man har i fryseren. Støbemaskinerne påfører flere hundrede tons tryk for at sikre, at klodserne formes helt nøjagtigt. Derefter afkøles de og kastes ud af formen, hvilket kun tager ca. 10 sekunder.

På grund af de farlige forhold og den høje præcision, der kræves, er støbeprocessen næsten fuldstændig automatiseret. De færdige elementer føres af transportbånd til kasser. Når en kasse er fuld, sender støbemaskinen et radiosignal til en af de automatiske robotter, der kører rundt i hallen. Robotterne kører efter riller i fabriksgulvet. De samler fulde kasser op og sætter dem på et andet transportbånd, som fører dem til næste trin i fremstillingsprocessen.

Hvad ville LEGO klodsen være uden masser af seje detaljer og udsmykning? Næste stop i fremstillingsprocessen er samlehallerne, hvor der påtrykkes detaljer og elementer bestående af flere dele samles. Ansigter, kontrolpaneler, tal, ord og andre udsmykningsdetaljer præges på klodserne af en kæmpeprinter. Nogle LEGO elementer, f.eks. minifigurers ben, består af flere stykker, der passer sammen. Disse komplekse elementer sættes sammen af maskiner, der påfører meget nøjagtigt tryk.

Det sidste trin er at samle alle de rigtige elementer sammen til komplette LEGO sæt. Sæt kan indeholde hundredvis af forskellige elementer, så emballageprocessen skal være hurtig og præcis. Kasser kaldet kassetter ruller på transportbånd under de beholdere, der rummer hver type element. Beholderne åbnes og lukkes, så der kommer det korrekte antal elementer i hver kassette. Til sidst foldes æskerne af pakkeoperatører, som om nødvendigt tilføjer ekstra elementer og holder øje med eventuelle fejl fra maskinernes side.

 

 


 

Klik her for at se vores udvalg af LEGO® æsker

 

Legesiden ©2023